Адрес:

Централен офис:
гр. София кв. Враждебна ул.26 №4
Карта-GPS 
Работно време:

Телефони:

0889 91 93 23 - vivacom - Viber
0878 62 37 69 - vivacom
02 945 61 62 - vivacom
пон.- пет. | 09:00 - 18:00

Уеб контакт:

www.daricclima.bg
e-mail: sales@daricclima.bg
e-mail: daricclima@gmail.com
събота | 09:00 - 18:00

За какво се използва и каква е ролята на турболатора в котлите на твърдо гориво

Стремежът при експлоатацията на отоплителната инсталация е максимално оползотворяване на ресурсите, постигане на оптимален температурен комфорт у дома и възможно най-ниски разходи.

Индустрията, проектираща и произвеждаща отоплителни котли, няма как да не се съобразява с желанията и нуждите на потребителите. Така днес се стига до многобройни подобрения, включвани в конструкцията на горивните уреди, които осигуряват максимално оползотворяване на произвежданата топлина.

Може би сте забелязали метални приспособления в димогарните тръби, за които не сте наясно какво представляват и какви задачи изпълняват. Или пък чувате честичко да се говори за турболатор (турболизатор), който увеличавал топлообмена и повишавал ефективността. Що за чудо е това и как повишава топлоотдаването?

Ламинарен и турбулентен поток газове

Когато газовете се движат в сравнително подредени плътни слоеве, равномерно и без смесване помежду им, се говори за ламинарен поток. Когато движението на частиците им е хаотично, със завихряния, и всяка следва случайна посока, променяйки я рязко и често пресичайки пътя на другите частици, става дума за турбулентен поток.
Горещите газове, при навлизането си в тръбите, имат турбулентен характер. Но движейки се, те преминават в ламинарен режим. При това слоевете, граничещи с тръбата, бързо се охлаждат, изолират по-топлите вътрешни слоеве и влошават топлообмена. Топлото излиза през комина навън, което си е чиста загуба.
За да се оползотвори топлината на газовете максимално, с което ще се постигне и цялостно повишаванне на коефициента на полезно действие на котела, е необходимо при движението си те да се поддържат в турбулентен режим с определена, по-висока скорост. Необходимо е нещо да ги завихря и да им пречи да се превърнат в ламинарен поток. Това нещо е турболаторът, който ще срещнете още означен и като турболизатор.
Разрушаването на ламинарността на газовия поток и ликвидирането на по-хладните външни слоеве създава възможност за интензивен конвективен топлообмен между газовете и тръбите. Ако турболаторът е добре проектиран и поставен, той осигурява сравнително постоянен горещ газов поток, което пък гарантира по-резултатно топлооддаване от тръбите към топлоносителя, по-висока ефективност на системата с по-малък разход на гориво и съответно по-икономично отопление.

Какво представлява турболаторът

Той може да има различна форма – важното е тя е да е така избрана, че да завихря максимално горещите газове.
Най-простият вариант са спирално навити ленти, които се окачват по протежение на тръбите. Използат се различни версии на лопаткови турболатори, нарязани по различен начин пластини, закрепени на рамка, разпробити плоскости и т. н. Формата е от значение дотолкова, доколкото максимално разрушава ламинарния поток и го превръща в турбулентен.
Приспособленията се изработват от качествена стомана, за да издържат максимално дълго на високата температура и агресивния характер на средата. Смята се, че според материала животът им е между пет и десет години. Повечето производители ги предлагат като опция за своите модели, като указват на кой ход при многоходовите котли е добре да се монтират и дали е препоръчително да остават постоянно в тръбите, или е по-разумно да се поставят само при по-ниски външни температури. Освен ако производителят на котела не е посочил друго, турболизаторите се монтират на последния ход.
Обикновено се поставят по посоката на движение на газовете – вертикално във вертикалните тръби и хоризонтално във хоризонталните, но може да се поставят и като диафрагма напречно на пътя им. Те завихрят газовете, движейки се сами под техния напор, или пък са монтирани неподвижно и изпълняват функциите си само чрез специфичната си форма, през която въздушният поток трябва да премине.
При повече изобретателност и сръчност тези своеобразни завихрители се използват и за по-лесно почистване на котела. Монтират се на рамо, което позволява движението им в минимални рамки, достатъчно, за да могат ръбовете им да остържат саждите по тръбите.

Турболаторът и тягата

Смята се, че турболаторът не е подходящ за използване при системи с естествена тяга. Чуждото тяло, затварящо част от светлия отвор на тръбата би могло само да влоши „дърпането“ на котела. Пробвайте с него само ако тягата е прекалено силна.
За сметка на това при системите с принудителна тяга – чрез вентилатор, където изхвърлянето на газовете е ускорено, турболаторът определено ще върши добра работа. Забавяйки ги, той ще осигури по-ефективно топлоотдаване.

Турболаторите и почистването

За да изпълняват добре функцията си, турболаторите трябва да се почистват периодично, по времето когато почиствате димогарните тръби. Въпреки твърденията, че те биха могли да се ползват и за почистване, по-добре не разчитайте на това. Няма да е нито по-лесно, нито по-просто.
Извадете ги от тръбите, изчеткайте ги добре и ги върнете обратно, след като почистите и тръбите.
Когато за вас е важно да изцедите всяка калория топлина, произведена от котела, и не желаете да топлите световното пространството, огледайте внимателно своя уред. Ако в него няма фабрично поставени турболатори, обадете ни се. Ние ще ви помогнем при избора и монтажа им и през новия отоплителен сезон вие ще имате чувствително по-добра ефективност.