Адрес:

Централен офис:
гр. София кв. Враждебна ул.26 №4
Карта-GPS 
Работно време:

Телефони:

0889 91 93 23 - vivacom - Viber
0878 62 37 69 - vivacom
02 945 61 62 - vivacom
пон.- пет. | 09:00 - 18:00

Уеб контакт:

www.daricclima.bg
e-mail: sales@daricclima.bg
e-mail: daricclima@gmail.com
събота | 09:00 - 18:00

Системи за гореща вода с вакуумнотръбни колектори ESE

Една изключително добра инвестиция за всеки от нас и за всеки потребител на топла вода. Ниската цена на зелената енергия от слънчеви колектори за битова гореща вода, получава своето одобрение от все повече потребители.

Предимства на соларната инсталация за топла вода с колектори ESE:

Стабилна работа, подходяща за висока степен на автоматизация - автоматично предпазване от прегряване, автоматично допълване на инсталацията ако е останала без вода, автоматично спиране на системата когато има повреда и др.
Технология heat pipe - Колекторите с вакуумни тръби са много по-ефективни от плоските слънчеви панели, защото абсорбират много по-голямо количество от слънчевата енергия. На практика те могат да ви осигуряват топла вода дори през зимата, но само при няколко поредни слънчеви дни. Топлинните загуби при вакуумните тръби са минимални, площта която заемат слънчевите колектори е сравнително малка. Работят при ниски температури : до -40 градуса. Устойчиви са на градушки с дебелина на зърното до 25 мм. При счупване на някоя от тръбите, системата продължава да работи, не се налага спиране и източване на цялата инсталация. След като са поставени колекторите на слънце, отдаването на топлина става много бързо. Повърхността на вакуумна тръба позволява да се абсорбира до 94% от попадналата върху нея слънчева енергия. Кръглата им форма позволява да работят на пълен капацитет, дори когато слънчевите лъчи падат под малък ъгъл върху колектора.
Опция за отражатели – Дарик Клима предлага и отражатели към вакуумните колектори за увеличаване на ефективността им.

Колекторите ESE са подходящи за изграждане на Drain-Back система

Самоизточваща се слънчева система: тя ще работи само когато е необходимо. Водата се оттича обратно от панелите до резервоара за съхранение в края на всеки цикъл на загряване. Предимството на Drain-Back системата е, че няма вградена защита против замръзване и прегряване. Защото водата навлиза в панелите само след като се нагрява и след това се оттича, когато панелите се охладят, замръзването на водата в панелите е невъзможно. През лятото, когато слънчевият бойлер е напълно загрят, няма да се изпраща вода към панелите, няма опасност от „стагнация“ – прегряване, така че отпада и проблема от прегряване на колектора.
Въпреки това, съществуват някои недостатъци на този тип система. Едната е необходимостта от по-мощна помпа, за да прокара вода от резервоара за съхранение на слънчева енергия до вакуумнотръбните панели. Също така, слънчевият колектор трябва да бъде монтиран под лек наклон. В носещата конструкция трябва да се предвиди минимален наклон от ¼ ”на крак, за да се гарантира, че цялата течност в колектора се отвежда обратно в резервоара за съхранение. И друго трябва да имате необходимата денивелация от колектора до бойлера за битова гореща вода.
Колекторите ESE намират широко приложение и към затворена система за топла вода.

Защита на околната среда:

Нашите колектори ESE намериха своето приложение дори и на Южния полюс. Те бяха монтирани там през 2016 год. Антарктика е най-студеното място на Земята. Температурите достигат минимални стойности през зимата между -80°C и -90°C във вътрешността на континента и максимални между 5°C и 15°C около брега през лятото, a лятото е около Януари. През ясните дни на лятото до повърхността достига повече слънчева радиация отколкото на екватора, поради 24-часовото огряване.
"Защитете околната среда и спестете енергията"това е горещата тема на новия век, а също и свещената отговорност на всеки човек на Земята. При изграждане на централната отоплителна система със слънчеви колектори за топла вода ESE използвате слънчевата енергия, като основна енергия, не замърсявате околната среда. Така че, това е първата Ваша инсталация, която попада в графа зелена енергия.

ESE можете да използвате навсякъде:

Можете да изберете различно количество слънчеви колектори в зависимост от различната необходимост от гореща вода за бита. Нашите вакуумнотръбни колектори ESE намират вече широко приложение към  хотели, болници, училища, вили, къщи и апартаменти с различна степен на добив на гореща вода през четирите сезона на годината.

Как да сметна сам ?

6-8 литра на тръба при голямо натоварване
10литра на тръба при малко натоварване

Многообразни системи:

С вакуумнотръбните колектори ESE можете да изградите цели каскади от колектори. Можете да настройте температурата за нагряване на водата и да я използвайте по предназначение. Разликата в температурната на водата ще направи останалото,  да затопли отново целият обем бойлер, за да задоволи изцяло изисквания на клиентите ни.
Дълъг експлоатационен живот на вакуумната тръба над  15 години.
Икономическата ефективност е забележителна. Печеливша инвестиция за топла вода за дълъг период от време. Възвращаемостта на вложената инвестиция, започва веднага. В зависимост от големината на инстлацията и степента на автоматизация, ще възстановите вложеният капитал за период от 2 до 4 години. Общо казано, слънчевият колектор доставя гореща вода почти през цялата година.
Изследванията са показали, че слънчевите дни на територията на България за цялата година са около 240. За географската ширина на която се намира страната ни, е възможно слънчево греене 4400 - 4500 часа годишно. Поради облачността, действителното слънчево греене е 2100-2400 часа годишно. Средногодишната стойност на сумарната слънчева радиация е 350 -400 кал/см²., с максимум през юли. Тогава средната сумарна радиация за едно денонощие надминава 600 кал./см². По южното черноморско крайбрежие тя надхвърля 670 кал/см²/ден. Средните годишни стойности на радиационния баланс са положителни /46-56 кал/см².
Слънчевата енергия идва от природата, това е ясно и безплатно, можете да я съберете на всяко място стига да имате максимално огряване на колекторите от слънцето. Нашите монтажници изпълняват инсталациите със  специални лепила издържащи на температури до 250°С.  Имаме разработени и изградени, много различни видове отоплителни системи, които отговарят на различни изисквания. Смело можем да кажем, че сме фирма с дългогодишна практика и натрупан много опит в усъвършенстването на технологиите по изграждането,  проектирането и монтажа на соларни инсталации за битова гореща вода и като цяло в системите за отопление с друг вид източници на топлина.