Адрес:

Централен офис:
гр. София кв. Враждебна ул.26 №4
Карта-GPS 
Работно време:

Телефони:

0889 91 93 23 - vivacom - Viber
0878 62 37 69 - vivacom
02 945 61 62 - vivacom
пон.- пет. | 09:00 - 18:00

Уеб контакт:

www.daricclima.bg
e-mail: sales@daricclima.bg
e-mail: daricclima@gmail.com
събота | 09:00 - 18:00

Колко, слънчеви панела ще са ми необходими?

пресметнете сами големината на вашият слънчев колектор!Желаете, слънчевите панели за добиване на топла вода, да осигуряват топла вода от април до септември. Ако, добре са инсталирани и се използват правилно, те трябва да подсигурят около 60% от нуждите за топла вода на едно домакинство. 

Първи стъпки при избор на колектор

Трябва да се прецени, какво количеството топла вода ще ни е необходима,  какво ще затопляме, какъв ще е разхода на топла вода през денонощието, за какво точно ще се използва и не на последно място, от колко човека ще използва топлата вода. За да намалите загубите от топлина,Бойлер на Елдом с една серпентина в разрез трябва да имате много добра изолация на инсталацията. Използваният от Вас бойлер, трябва да има възможност, да съхрани добиваната от слънчевият колектор топла вода, без да се достига до прегряване на системата и в същото време да е достатъчна. За целта, към инсталациите се монтира допълнителен буферен съд, за съхранение на излишното количество топла вода. Другата възможност, е монтирането на управление или клапан, за симулиране на потребление на топла вода. Повечето инсталации са настроени така, че топлата вода в бойлера да не достига по-висока температура от 60ºС.


Пример за 200 литрова инсталация изградена с плоски панели:Плосък слънчев колектор селективен

  • Можете, да окомплектовате Вашата слънчева инсталация за топла вода, с два броя плоски слънчеви колектори с площ от 2 м². С това оразмеряване, до края на деня ще имате достатъчно топла вода в бойлера.

  • ​Ако, обаче увеличим площта на колекторите - 2,5м²,  ще достигнем желаната температура в бойлера, за значително по-кратко време. Слънчевите колектори, могат да бъдат оразмерени, да загряват водата според Вашите нужди от топла вода. 

Пример за 200 литрова инсталация изградена с вакуумнотръбни колектори:вакумнотръбен слънчев колектор
При вакуумнотръбните колектори, оразмеряването се извършва на брой тръби.

  • За бойлер 200литра, ще е необходим колектор от 20 броя тръби или по 10 литра на тръба. Ако обаче, желаете по - бързо загряване на водата, можете да ги оразмерите за 8 или 6 литра на тръба.
  • При оразмеряване с 6 литра на тръба, водата в бойлера ще бъде топла до средата на деня, при хубаво слънцегреене. Но преоразмеряването, крие и своите рискове от прегряване на слънчевите инсталации. 

Разходите, по изграждане на соларна инсталация са променлива величина.
Те ще зависят от вида и качеството на панелите, необходимостта от скеле, от обема на бойлера, от дължината на тръбният път на инсталацията, необходимата автоматика, да ли ще се налага извършване на ремонт на покрива, какъв товар може да поеме плочата, върху която ще поставим бойлера, колко панела ще може да поставим на покрива, и да ли неговото разположение ще е с необходимият максимум при работа на колектора.