Адрес:
Централен офис:
гр. София кв. Враждебна ул.26 №4
Телефони:

0889 91 93 23 + Viber
02 945 61 62 - vivacom

Уеб контакт:
www.daricclima.bg
e-mail: daricclima@gmail.com
Skype: daricclima

Какво е конвенционална печка

„Конвенционален“, според речниците, е синоним на общоприет, обикновен. Това означава че конвенционалната печка не е уред с точно определена технология, а всяка, която вече е достатъчно позната и от която има значително по-модерни в технологично отношение.

 Начини на затопляне

Отоплителните уреди затоплят по три основни начина – чрез конвекция, радиация и проводимост.
 
  • Проводимост
Когато допрете метален предмет до печката за определено време, той се нагорещява, защото металът провежда топлината. Въздухът, за разлика от металите, не е добър топлопроводник.
 
  • Радиация
Това е излъчването на топлинни вълни от горивния (отоплителния) уред. Принципно е много ефективен метод за затопляне. Неоспорим пример е слънчевата топлина. Важното е между вас и топлинните вълни да няма прегради – стени, корпусни мебели и т. п. Ако има, ще трябва да изчакате първо те да се затоплят.
  • Конвекция
Затопленият въздух се издига. Отдава топлината си, изстива, пада ниско към печката, загрява се и се издига отново. Температурата в стаята се повишава равномерно. Ако отворите вратата към антре или друга стая, скоро топлината ще се усети и там. Така работят всички конвенционални печки – независимо дали горивото са дърва, въглища, газ или се топлите на ток с радиатор, климатик и т. н.
 

Конвекционната (конвекторна) печка

Ако е на твърдо гориво, тя има горивна камера, пепелник и евентуално фурна (ако е готварска). Покрита е с дебела стоманена или чугунена плоча и от вътрешната страна е изолирана с огнеупорни тухли. Това ѝ осигурява продължителен живот, като я пази от прегаряне. Освен това тухлите акумулират топлината и равномерно и постепенно я отдават.
 
Обичайно конвекторните печки имат нужда от много въздух за добро горене. Според модела и качеството на горивото могат да достигнат ефективност от 50 до 70%. В някои случаи, когато са проектирани за оползотворяване на топлината от горивните газове, КПД-то може да стигне над 85%.