Адрес:

Централен офис:
гр. София кв. Враждебна ул.26 №4
Карта-GPS 
Работно време:

Телефони:

0889 91 93 23 - vivacom - Viber
02 945 61 62 - vivacom

пон.- пет. | 09:00 - 18:00

Уеб контакт:

www.daricclima.bg
e-mail: daricclima@gmail.com
Skype: daricclima
събота | 09:00 - 18:00

Как да си направите енергиен одит вкъщи

Енергийната издръжка на дома поглъща значителна част от семейния бюджет.

Затова е разбираем стремежът ви към икономии. Но наясно ли сте от къде точно могат да дойдат те, така че с по-малко разходи да поддържате оптимален комфорт в къщи? На пръв поглед е трудно да се определи, кои разходи могат да се свият. Затова си направете свой енергиен одит.

Що е енергиен одит

Думичката „одит“ звучи стряскащо. Свързвате я със счетоводители, ревизии и подобни напрягащи събития. Енергийният одит, казано простичко, е обследване на енергийните характеристики на дома ви, потребяваната енергия и начина й на използване. Целта е подобряване на енергийната ефективност. И разбира се – намаляване на разходите.
През последните години за енергиен одит и енергийно обследване на сградите се говори с оглед на тяхното сертифициране и паспортизиране. Тези, които според енергийната си ефективност попадат в категория А и Б, имат право да се освободят от данък сгради за няколко години напред. За да се случи това обаче, е необходимо домът ви да бъде сертифициран от оторизирана организация.
Когато вие сами правите анализ на енергийното потребление и възможностите му за оптимизиране у дома, той касае само вас самите и няма сила пред институциите.

Какво включва енергийния одит вкъщи

Необходимо е да обърнете внимание на всичко, което има отношение към харченето на енергия. Задачата е да установите
  • какви са енергийните разходи вкъщи (топлоенергия, електроенергия, горива за отопление и т. н.);
  • как се разпределят те по пера – отопление, охлаждане, вентилация и климатизация, битова гореща вода, кухненски електроуреди, малка домакинска техника, осветление и т. н;
  • къде и колко се разпилява (топлозагуби – можете да си осигурите и термографски снимки, неефективни електроуреди и осветление и т. н).
След като направите фактическия оглед, направете подробен анализ на моментното положение. Използвайте фактури за платена енергия и отопление, записките за закупеното и потребено през сезона гориво, данните за поддържаната в помещенията температура през зимата и лятото, количеството използвано среднодневно топла вода.
На базата на фактическия оглед и анализа набележете варианти за оптимизиране на разходите за енергия. След проучване на пазара, остойностете ориентировъчно различните варианти. Сравнете необходимите инвестиции с потенциалните икономии, осигурявани от тях. Сметнете очакваните срокове на възвръщане на инвестициите и проучете възможността да се включите в програма за енергийна ефективност.

Основни принципи за повишаване енергийната ефективност на сградата

Става дума за три базови положения, които е добре да имате предвид, когато планирате трайно намаляване на енергийните разходи:
  • Минимизиране на топлозагубите през стените, прозорците и покрива – това означава подобряване на топлоизолацията и подмяна на дограмата с енергоспестяваща.
  • Оптимизиране на енергоразхода на отоплителните, климатичните, вентилационните системи, осигуряващи комфорта на обитаване в дома ви. Тук проблемът има две страни – едната е свързана с възможностите на самата техника. Примерно старите котли на дърва и въглища хабят с около 40% повече гориво от модерните уреди.
  • Не по-малко важно е поведението на обитателите на дома. Температура в помещенията над 25˚ С е нездравословна и скъпа. Ако поддържате през зимата между 18 и 22˚ С в дома ви ще е топло срещу по-малка сума. Когато през лятото навън е над 35˚ С, а в стаята е 22-24˚ С, температурната разлика, стигаща до 15 градуса и нагоре, товари силно сърдечносъдовата система и разбира се – вдига сметките.
Замяна на традиционните енергоизточници с възобновяеми. Ако термопомпите ви се струват скъпи, една слънчева инсталация за топла вода може да ви спести до 100% разходите за подгряването й почти през половината година и до около 70% - през останалото време.
Специалистите смятат, че с модерни слънчеви колектори, използвани като помощно отопление през преходните сезони, можете да поевтините с около 30% разходите за отопление за годината.

Други възможности за повишаване на енергийната ефективност

  • Ревизирайте осветлението – крушките с нажежаема жичка хабят много енергия. Заместете ги с енергоспестяващи – примерно с LED. Нека осветителните тела в антрета, коридори, над входа и в двора са с вграден сензор за движение. Така няма да светят излишно. Градинските декоративни светлини могат да са със соларно захранване.
  • Обърнете внимание на електроуредите – ако готварската печка става и за отопляване на кухнята, сменете я. Новите модели хладилници, микровълнови, перални, миялни, прахосмукачки и малка домакинска техника имат ниска консумация и пестят разходи.
  • Ако сте сменили дограмата и възниква проблем с вентилацията и конденза, поставете механични вентилационни клапи, които не харчат ток, но пък осигуряват микроциркулация на въздуха, достатъчна да поддържа атмосферата в стаята здравословна.
Един прецизно изпълнен енергиен одит в къщи ще ви даде не само ясна представа за характера и ефективността на енергийните ви разходи, но ще ви даде и много идеи, как да подобрите нещата. Ако за реализацията им ви е необходима допълнителна информация в сферата на отополението и климатизацията, потърсете ни! Ние ще ви помогнем с професионална консултация.