Адрес:

Централен офис:
гр. София кв. Враждебна ул.26 №4
Карта-GPS 
Работно време:

Телефони:

0889 91 93 23 - vivacom - Viber
0878 62 37 69 - vivacom
02 945 61 62 - vivacom
пон.- пет. | 09:00 - 18:00

Уеб контакт:

www.daricclima.bg
e-mail: sales@daricclima.bg
e-mail: daricclima@gmail.com
събота | 09:00 - 18:00

Как да използваме соларната вода за отопление

Затоплянето на вода от слънцето е стара практика. Достатъчно е да поставите на добре огрявано място съд с вода за известно време. Ако съдът е метален и тъмен, температурата ще бъде по-висока. Разбира се, все още се прави и така, но от години популярност набират вискотехнологичните соларни колектори за подгряване на битова гореща вода.

 Могат ли соларните системи за топла вода да се използват за отопление

Да. Когато се подберат подходящите слънчеви колектори с квадратура, осигуряваща мощността за производството на необходимата топлоенергия, могат да се използват и като допълващо отопление. Така соларната инсталация спестява конвенционално гориво в преходните сезони, подгрява цялото необходимо количество топла вода за битови нужди през летните месеци и около 70% на годишна база,
удължава времето за използването на басейна от пролетта до към средата на есента, поевтинява чувствително енергийните разходи на домакинството. 
Поне към момента соларните инсталации не стават за основно отопление. Освен че ефективността им през студените мрачни месеци силно намалява, топлозагубите стават твърде големи.
Как точно ще се осъществи на практика използването на подгряваната от слънцето вода за отопление на дома ви в преходните сезони, зависи от това, каква система ще изберете.
 

Системи за оползотворяване на водата, подгрявана от соларната инсталация

Термосифонна

При нея бойлерът се намира над соларния колектор. Загрятата вода се движи благодарение на естествената конвекция на течностите от колектора към бойлера. Термосифонната система е отворена, гравитачна и не е под налягане. Поради липсата на помпи и свързаната с тях автоматика, отпада необходимостта от електрическо захранване и се осигурява пълна независимост на инсталацията.

 Затворена система с рециркулация на топлоносителя

Този тип инсталации работят задължително с помпи. Бойлерът е обикновено в жилището – по-ниско от колектора. Топлоносителят е пропилен гликол – специално разработен антифриз за използване в соларни системи. Когато топлината достигне определено ниво, автоматиката включва помпите. Те осигуряват циркулацията на гликола от колектора към топлообменника на резервоара. После, чувствително охладен, го връщат обратно в колектора.
 Когато слънчевото греене е недостатъчно, за да повиши температурата до необходимото, помпите не се включват. Но когато слънцето е силно, те трябва да осигуряват циркулация дори при достигната температура на водата в бойлера, за да се избегне прегряване.
 Tези системи като площ на колектора и обем на резервоара са по-големи от термосифонните. Но пък при тях има по-сериозни топлозагуби и е необходима добра изолация на тръбопровода. Имат нужда от електрическо захранване – от мрежата или от акумулатори. Могат да работят и с вода за топоносител, но тогава са застрашени от замръзване и е необходимо да се източват в студения сезон.
 

Drain back системи (отворени)

Те са проектирани така, че топлоносителят (вода) да се самоизточва в драйнбек съд. Това се случва, когато не е нужна повече топлина, защото водата в бойлера е достигнала зададената температура; нощем или винаги, когато няма нужда системата да работи. Щом в тръбите на колектора няма вода, няма и опасност от прегряване или замръзване.
 При монтажа тръбопроводът трябва да е под наклон от поне 4%. Помпите могат да се захранват от фотоволтаичен панел и така системата става напълно автономна.

 Соларни системи за загряване на басейни

За затопляне на водата в басейна можете да използвате излишната топла вода от колекторите за БГВ или за отопление през преходните сезони. Това повишава използваемостта на системата и води до по-бързото й изплащане. Но можете да изградите и самостоятелна система. Слънчевите нагреватели за басейни се монтират лесно, по евтини са, могат да се комбинират с вече наличната помпена група. Те удължават чувствително времето за използване на съоръжението.

 Основни компоненти на слънчевата инсталация

  1. Слънчеви колектори, които осигуряват преноса на топлинна енергия от слънчевата топлина към топлоносителя – водещ критерий за избора им, освен всички други характеристики, е мощността им. 
  2. Топлоносител – течността, която се загрява от слънчевата топлина, и се използва директно или като затопля чрез специални топлообменници водата за потребление. 
  3. Топлообменник – чрез него става отдаването на топлинната енергия от топлоносителя на водата за битови нужди или отопление. 
  4. Бойлер, резервоар – задължително е с по-голям обем от бойлерите на конвенционално гориво, за да може да акумулира цялото количество загрявана вода през деня и да я запази през нощта, както и за моментите на мъгли, облачност и студ. 
  5. Помпи, осигуряващи принудителната циркулация на топлоносителя в системата. 
  6. Контролери – електронни елементи, управляващи соларната инсталация. Предвидете възможност за модулиране работата на помпите според моментното съотношение на температурата в бойлера и колектора. То ще повиши чувствителността на системата дори към по-слабо слънчево греене и ще увеличи ефективността й. 
Всички компоненти се предлагат в широка гама варианти. Определящи при избора им са потребностите ви от топла вода, климатичните и географски условия, при които живеете и ще ползвате системата. Правилното им съчетаване ще определи и ефективността на новата ви придобивка. Ако комплектоването им ви затруднява, потърсете ни за консултация.
 
За да е ефективно отоплението със соларна система, е добре да помните, че е необходимо вместо обичайните радиатори да използвате нискотемпературни конвектори или подово отопление.