Адрес:

Централен офис:
гр. София кв. Враждебна ул.26 №4
Карта-GPS 
Работно време:

Телефони:

0889 91 93 23 - vivacom - Viber
0878 62 37 69 - vivacom
02 945 61 62 - vivacom
пон.- пет. | 09:00 - 18:00

Уеб контакт:

www.daricclima.bg
e-mail: sales@daricclima.bg
e-mail: daricclima@gmail.com
събота | 09:00 - 18:00

Как да избера термопомпа въздух-вода за къща?

Термопомпите на въздух-вода поглъщат топлината от външния въздух и го прехвърлят в отоплителната система на дома ви. Тази топлина може да се използва за отопление на жилището чрез радиатори, подово отопление, вентилаторни конвектори и гореща вода във вашия дом, подобно на всеки друг източник на топлина. Тя може да излъчи топлина от въздуха, дори когато температурата е до -15°C. За разлика от котлите на твърдо гориво, който обикновено загряват водата до определена температура и след това спират, термопомпата ще подава постоянно по-ниска мощност.

Подходяща ли е за мен термопомпата  въздух-вода?

За да разберете дали термопомпата въздух-вода е най-добрият избор за вашия дом, има няколко основни въпроса, които трябва да се разгледат:
  • Място за монтаж- от външната страна на вашия дом, където може да бъде монтирана на стена или поставена на земята, от добро пространство около нея, за да получи добър въздушен поток и да работи с максимална ефективност. Слънчева стена е за предпочитане. Къде ще позиционирате термопомпата е от ключово значение - прецете правилното разположение на външното тяло.Външното тяло се нуждае от добър въздушен поток, толкова зимно слънце и колкото е възможно по-малко замръзване. Те трябва да бъдат защитени от елементи, които могат да причинят корозия. Устройствата могат да бъдат шумни, така че вземете това под внимание, когато избирате къде да ги поставите.
  • Изолиран ли е домът ви ?  Това е добро нещо, което трябва да се вземе предвид, когато се правят подобрения вкъщи или се цели намаляване на сметките за електроенергия. Термопомпите  въздух-вода работят по-ефективно, когато произвеждат постоянна топлина при по-ниска температура за да може отоплителната система да бъде ефективна и да работи по най-добрия начин.
  • Какво гориво ще замените?  Системата, базирана на термопомпа, ще се изплати много по-бързо, ако замени отоплителната система на електричество,въглища, мазут или газ .

Какъв тип отоплителна система ще използвате?

Термопомпите въздух-вода могат да работят по-добре с подово отопление или с вентилаторни конвектори, отколкото с радиаторни системи, поради необходимостта от по-ниски температури на водата. 

  • Daikin Altherma - най-високия енергиен клас - до A+++; СОР 5,10 (при температура на водата 35°C) / 3,62 (при температура на водата 45°C); SCOP 3,26- 3,32. БГВ при -25°C. Съгласно ЕС 811/2013 - схема на етикет за 2019 г.;
  • Tермопомпи HERZ могат също да използват съхранената енергия на външния въздух при температури до -20°C. Високопроизводителни показатели (COP- 4,7 и EER-5,78) отлична енергийна ефективност съгласно EN14511. Клас на енергийна ефективност за отопление на помещения при температура на потока 35°C /А++. Термопомпа с вградена контролер на системата 35°C /А+++. Клас на енергийна ефективност за отопление на помещения при 55 ° C температура на потока /А++. Хибридна работа с други възможни са производители на енергия. Температура на потока до 60°C възможен;
  • Термопомпени системи въздух-вода TOSHIBA ESTIA са с най-добрия в класа си коефициент на трансформация COP от 4.88. EER (коефициент на трансформация) W/W4.26. Температурен диапазон отопление от -20°C 
  • термопомпа GENERAL въздух-водаПостига температура на изходяща вода от 60˚C дори и при външна температура от -20˚C без използване на резервни нагреватели. Възможно е да се доставят 55°C на водата при -22°C външна температура без резервен нагревател. Висок COP - А++. Две зони индивидуален контрол: подово с 40°С и радиатори 50°С .
  • Zubadan е единствената по рода си технология на Mitsubishi Electric за отопление при екстремно ниски температури от -25°С. Пълна топлинна мощност при външна температура -15°С, а работният обхват е до -28°C. Стойности на COP 4.46 / 3.34 ; EER 2.83 / 4.74 

Разходи и спестявания

  • Разходи

Текущите разходи ще варират в зависимост от редица фактори - включително размера на дома ви, колко добре е изолиран и какви температури в помещението искате да постигнете.

  • спестявания

Колко можете да спестите ще зависи от системата, която използвате в момента, както и от това, с какво ще я замествате. Вашите спестявания може да бъдат повлияни от:
от система за разпределение на топлина
 Ако използвате подово отопление системата ще бъде по-ефективна отколкото при система с  радиатори, защото водата при подовото отопление не трябва да е толкова гореща. Другата възможност е да монтирате водни вентилаторни конвектори, които също работят на по-ниски температури на водата. Ако, системата е с радиатори, то тогава добавете радиатори.

  • От предишни разходи за гориво

отново
 ще трябва да плащате сметки за гориво на термопомпата, защото се захранва от електричество, но ще спестите от горивото, което сте използвали преди това.

  • От нагряването на водата


Ако топлинната помпа осигурява гореща вода, това може да ограничи изхода на вашето отопление. При ниско-температурните термопомпи при температури на водата от 45°C разхода за отопление ще се повиши. Вариант е, да помислите за слънчеви колектори за затопляне на водата, ще осигурите топла вода през лятото и ще поддържате ефективността на термопомпата си по-висока за по-дълъг период от време.

  • От използване на термоглави, термостати и всичко друго което ще контролира температурата в отделните помещения на жилището. Научете се как да управлявате системата, за да можете да извлечете максимума и.

Като се има предвид, че отоплението може да представлява над 35% от нашата сметка за електричество през зимата, изборът на най-добрия вариант за отопление на жилището е важен.
Изборът на подходящ модел за вашият дом, правилното му използване и редовната поддръжка могат да ви накарат да спестите от тези сметки за електричество през следващите години.
Поддръжка
Термопомпите обикновено се предлагат с гаранция. Можете да очаквате от тях да работят 20 или повече години, но както повечето домакински уреди, редовните проверки и поддръжка са важни, за да поддържате вашата термопомпа максимално ефективна. Редовна проверка от Вас най-малко веднъж годишно и по-подробна проверка от професионален монтажник на всеки 3-5 години трябва да е достатъчна.

Наистина ли термопомпите пестят пари?

Термопомпите са ефективни при студено време. Използването на термопомпа може да ви спести пари в сравнение с други форми на отопление. Причината, поради която термопомпите се считат за толкова ефективни, е, че те просто прехвърлят топлината; те не трябва да изгарят гориво, за да го създадат. Експлоатационните разходи на термопомпата зависят от това колко време я използвате и от неговата енергия. Енергоспестяващите термопомпи използват до 30% по-малко енергия в сравнение с останалите модели. Те ще струват по-скъпо за покупка, но ще ви спестят голям процент от текущите ви разходи.

Изберете правилния размер

Важно е да имате правилно оразмерена къща и високо ниво на изолация. Правилно избраната термопомпата ще използва твърде малко енергия, за да поддържа пространството топло.

Каква топлинна помпа ще ви е необходима възоснова на:

Къде живеете - някои термопомпи не се справят добре и на студено, така че ако редовно температурите са под -5ºC отвън, трябва да изберете такава, която ще работи добре при температури от -15 до -25ºC .

Номинална работна температура на термопомпата

Всички термопомпи имат номинална външна работна температура, при която устройството ще работи безоотказно. Когато навън температурите падат, термопомпата ще извлича все по-малко топлина от околния въздух, което изисква повече електроенергия, за да произведе топлината, необходима за отоплението на вашия дом.

Какво да разбираме под ефективност на термопомпите?

Най-ефективните термопомпи имат COP (Коефициент на преобразуване на енергията) и новият SCOP (Сезонен коефициент на преобразуване), измерванията са направени при оптимална температура  и в съответствие със стандарта EN 14825. 

  • СОР  - ни показва съотношението на топлинната мощност към подаваната електроенергия. Колкото по-висока е стойносттана СОР, толкова по-рентабила и енергийно ефективна е термопомпата.
  • SCOP- ни дава топлинната енергия за отопление на сградата и консумираната електроенергията за целия отоплителен сезон.
  • ERP – система, за намаляване на оперативните разходи и повишаване на приходите или ефективно управление на наличните ресурси.

Новата Директива на ЕС създаде енергиен клас за термопомпи, свързан с параметъра SCOP. Термопомпи носещи етикет A+++, са най-енергийно ефективни, което означава, че техният параметър SCOP е равен или по-висок от 5,10. 
При падането на температурите, термопомпите имат по-малко топлина и съответно техното КПД пада. Производителите определят номиналната външна температура на всеки модел. Най-ефективните термопомпи работят ефективно при температури от -25°C, което означава, че помпата ще доставя надеждна и ефективна топлина над този праг. Тези системи предлагат по-висока ефективност и осигуряват топлина при по-ниски температури, да разбира се първоначалните разходи са  по-високи, но експлоатационните им разходи са значително по-ниски.

Как да изберете система за домашно отопление?

Ако искате ниски сметки за енергия, висок комфорт и правилно овлажняване, професионалното оразмеряване и монтаж са от решаващо значение. Важно е да се вземат предвид дългосрочните разходи за гориво. Въпреки че разходите за гориво могат да варират значително, някои източници на гориво се колебаят повече от други.

Отоплителните системи, които не са оразмерени и инсталирани правилно, ще доведат до:

  • Топли и студени места (неравномерно нагряване)
  • По-високи сметки за енергия
  • Честото включване и изключване
  • Проблеми с влажността и качеството на въздуха в помещенията
  • Претоварени системи
  • Повече поддръжка и ремонт
  • Високи разходи за енергия (ниска енергийна ефективност)

Когато отоплителната инсталация е на 20 години, вероятно е нейната ефективност да е много ниска (около 78% или по-ниска) и е значително влошена при употреба. Може да се очаква добра възвръщаемост на инвестицията чрез инсталиране на нов източник на топлина с 95% ефективност.