Адрес:

Централен офис:
гр. София кв. Враждебна ул.26 №4
Карта-GPS 
Работно време:

Телефони:

0889 91 93 23 - vivacom - Viber
0878 62 37 69 - vivacom
02 945 61 62 - vivacom
пон.- пет. | 09:00 - 18:00

Уеб контакт:

www.daricclima.bg
e-mail: sales@daricclima.bg
e-mail: daricclima@gmail.com
събота | 09:00 - 18:00

Инсталиране на водно подово отопление при положена замазка

Най-често при закупуване на жилище, то се предлага с направена на пода замазка и без изградена отоплителна инсталация. Но съвременните технологии разрешават вече и този не малък проблем. За да се направи водно – подова отоплителна инсталация е необходомимо предварително да се разчертае пътя на отоплителните тръби, мястото на кутиите за инсталиране на колекторите за контрол на температурата на подавана течност от котел, газов котел или термопомпа. Трябва да се знае още мястото на мебелите в помещенията. Следващ етап е, изчисляване на площа която ще бъде покрита от тръбите за подовата отоплителна инсталация. След това се преминава към рязане на улей за полагане на тръбите. За тази цел се използват специални машини- фрези които, оформят улей за полагане на тръбата и събират отпадналата замазка. Преди да се положи тръбата, помещениято се минава с прахосмукачка, за пълно почистване на улеите и цялото помещение от прах и други остатъци, които ще пречат при полагането на тръбата.
Желателно е използването на тръби с кислородна защита. Полиетиленовите тръби REHAU – Eval; Rehau Ф17х2.0 - PE-Xa RAUTHERM S; Oventrop - PE-RT Copert; Многослойна тръба Oventrop PE‐RT/AL/PE‐RT Copipe HSC; пластамсовa тръбa Copex - Oventrop и др. се използват в сгради за разпределение на системи за студено и горещо водоснабдяване, както и в отоплителни системи, където температурата на охлаждащата течност не надвишава 80°C.
PEX - материалът, от който е направена тръбата. (PE-X) е омрежен полиетилен, получен чрез специална обработка на полиетилен с висока плътност. Слоят EVOX (поливинил етилен) предотвратява проникването на кислород в охладителя.  Дебелина на слоя - 50 микрона за ф16 и 80 микрона за ф20. Много е важно да не се повреди този слой при инсталиране. Максималната краткосрочна температура може да достигне до 95°C. Минималният ръчен радиус на огъване: за ф16 - 80 мм; за ф 20 - 100 mm. Степента на омрежване на основния слой е не повече от 65%. Тегло на метър тръба: ф16 - 88 гр., ф20 - 112 гр. Обемът на течността в 1 метър: ф16 - 0,113 (литра), ф20 - 0,201 (литра) Работна температура на тръбата при налягане 10 bar: 0 до 70°C; при 6 бара: 0 до 90°С. Експлоатационният срок  на тръбата от производител е от 30 до 50 години.  
Стандартно подовото отопление работи при температури 45° C  за контрол на подаваната от топлоизточник температура се използват смесителни групи към всяко помещение, за понижаване и контрол на подаваната температура.
При евентуално огъване на тръбата, ще се наложи подмяна на целия кръг. Въпреки факта, че тръбата връща първоначалния си вид - все пак, няма пълно възстановяване на това място и за да се избегнат всякакви последици в бъдеще, тези сегменти подлежат на задължителна смяна. Ако тръбата се съхранява или доставя на обекти при температура под 0°С, то монтажа на системата трябва да протече при положителна температура около + 10°С.  Ако Ви се наложи да огънете тръба близо до граничната и стойност на огъване, ще е необходимо да се загрее секцията подлежаща на огъване със строителен сешоар при температура до 130°С и да се използва специална пружина. Преди полагането на следващото покритие на подовото е необходимо да се извършат тестове за налягане, което трябва да бъде от 0.3 МРа.