Адрес:

Централен офис:
гр. София кв. Враждебна ул.26 №4
Карта-GPS 
Работно време:

Телефони:

0889 91 93 23 - vivacom - Viber
0878 62 37 69 - vivacom
02 945 61 62 - vivacom
пон.- пет. | 09:00 - 18:00

Уеб контакт:

www.daricclima.bg
e-mail: sales@daricclima.bg
e-mail: daricclima@gmail.com
събота | 09:00 - 18:00

Бойлери за Битова Гореща Вода

Бойлерите за съхранение на топла вода могат да се използват със слънчеви колектори, термопомпа, котел на твърдо гориво, котел на газ или електрически котел. 

За да ви е полезен бойлера трябра да отговаря на следните изисквания :

 • да бъдат достатъчно големи, за да посрещнат нуждите от топла вода - Бойлера трябва да бъде достатъчно голям, за да осигури най-високото потребление на топла вода в домакинството. Подходящият размер зависи преди всичко от броя на хората в домакинството.  Типичното използване на гореща вода е от порядъка на 40-60 литра на ден на човек. За по-голяма ефективност бойлерите за топла вода трябва да бъдат къси и широки, а не високи и тънки, тъй като това намалява повърхността. Размерът на цилиндъра варира значително, с диаметър около 460–810 mm, но повечето са около 480, 550 или 580 mm. По-високите бойлери могат да бъдат по-добри в случаите, когато топлината се обменя към и от други източници, като слънчев колектор. По-високият цилиндър ще позволи поддържането на по-голяма температурна разлика.
 • да разполагат с достатъчен капацитет за бързо възстановяване и готови за следващото потребление
 • да включват възвратен клапан
 • да има термостат за контрол над температурата, бойлерът  трябва да се нагрява поне до 60°C, за да се премахне рискът от микробно замърсена вода. Доставката на топла вода за домакинството трябва да дава възможност за пълен контрол на Legionella бактерии, да намали до минимум риска от прегряване и да е подходяща за миене на съдове, пране и къпане. Ако системата за съхранение на топла вода е частично загрята от слънчев колектор, котел или термопомпа, температурата трябва да се повиши най-малко до 60°C или повече поне еди път на ден, за да се предотврати растежа на бактерии от Legionella.   
 • Сигурният бойлер трябва да притежава защити от всякакъв род:
от превишено налягане, от прегряване, от замръзване, от корозия, от натрупване на варовик, от протичане, от утечки на ток, от отклонения в напрежението на ел. ток. 
Защити на бойлера:
– специален фланец;
– надежден капилярен термоизключвател;
– външен капилярен термостат;
– балансен клапан;
– възвратен клапан;
– диференциален клапан.
Последните три са съвместени в един комбиниран вентил.

И накрая да има дълъг живот, а това зависи от:

 • При бойлерите с емайловото покритие винаги има риск от появата на микро пори, както и дефекти на местата при заварките, където водата има достъп до основния метал. За да се спрат корозионните процеси се използва катодна защита която води до намаляване корозионните процеси и по този начин забавя скоростта на коризия до стойност, пренебрежимо малка от техническа гледна точка. За максимална ефективност на катодната защита е много важна и електропроводимостта на водата. При стойности над 200 µS, каквито са твърдите води, защитата работи перфектно. При меки води с електропроводимост под 100 µS, ефектът от работата на  катодната защита е снижена значително. За такива райони е желателно използването на бойлери с неръждаем водосъдържател. Всички непокрити метални части разположени във вътрешната част на водосъдържателя, като неръждаеми тръби, месингови муфи, нагревател и други пречат на работата на катодната защита. Анодът ги възприема като дефект и концентрира защитата си върху тях. Анодния тестер проверява работата на антикорозионната защита, той е вграден в бойлера и представлява милиамперметър, който при натискане на бутон показва състоянието на анодните протектори.
 •  Електрически тръбен нагревател - „сърцето“ на електрическия бойлер. Те биват медни нагреватели и нагреватели от неръждаема стомана с различна мощност, напрежение, предназначение, форма и дължина. И още сухи тръбни нагреватели (които не са в директен контакт с водата).
 • Магнезиевия анод - защита на водосъдържателя на бойлера от „агресивните води”, той отделя магнезиеви йони които пречат за нарушаване на стъклокерамичното покритие на водосъдържателя. Анодния тестер следи за живота и нормалното функциониране на магнезиевия анод и сигнализира кога магнезиевият анод е за подмяна.

Бойлери от неръждаема стомана

Неръждаемата стомана, клас 316L е позната и като медицинска стомана. Тя е немагнитна, с висока якост и корозионна устойчивост. Повърхността на изработените от нея изделия остава чиста и блестяща по време на целия им експлоатационен живот и не оказва вредно влияние на човешкото здраве. Затова се използва и при изработката на уреди, които имат пряк допир до хранителни продукти или питейна вода, както и стоки, които влизат в контакт с човешкото тяло. Да вярно е че цената е значително по-висока но проблемите са значително по-малко и качеството е значително по-високо. Тяхната гаранция е повече от 10 години при правилно използване.

Местоположение на бойлера

Минимизирайте загубата на топлина през тръбите за гореща вода, като поставите бойлера възможно най-близо до изходите, където ще се използва по-голямата част от горещата вода.Бойлерът ще загуби повече топлина ако е поставен на студено място отколкото на топло (например в къщата или в добре изолирано пространство). За бойлери с малък обем монтирането на бойлера в шкафа ще помогне за задържане на топлината. 
 Други фактори, които трябва да се вземат предвид:
налягането на системата за гореща вода - ниско или мрежово налягане; осигуряване на достатъчно пространство
осугурете достъп за смяна и друг вид дейности; планирайте така мястото на бойлера, че когато решите да използвате горещата вода, свързващият водопровод да бъде в непосредствена близост до топлоизточниците като, слънчеви колектори или котли на твърдо гориво, когато те се използват за загряване на вода.

Увеличаване на енергийната ефективност как?

Слоя на изолация трябва да е около 50 мм. Всички бойлери, които са топли на допир, ще имат полза от добавянето на цилиндрична обвивка с допълнителна изолация с памучна външност, с фолио или фибростъкло с фолио изолиране на видимите части от тръбопровода за гореща вода .

 Кой бойлер за каква инсталация е предназначен:

 • бойлери с горна серпентина – подходящи за свързване към отоплителни инсталации с източници на енергия, като котли и камини, те използват по-ефективно серпентина, разположена в по-горния край на бойлера. При това не се акумулира топлина в целия обем на бойлера, но уреда влиза в проточен режим и дава на практика неограничено количество топла вода.
 • ниско разположена серпентина -  маломощни източници на топлина, каквито се явяват слънчевите колектори, е необходимо серпентината да бъде разположена в долния край на бойлера или да изпълва целия му обем, за да се загрява колкото се може по-голямо количество топла вода, ползвайки акумулиращия ефект и добрата изолация на бойлера.
 • паралелно разположени серпентини - с два паралелно разположени топлообменника за комбинирано използване на два топлоизточника. Серпентините са разположени в целия обем на уреда с цел максималана ефективност при загряване на водата, независимо от сезона. Основното правило тук е: колкото по-голямо ΔТ – толкова е по-голям топлообмена, а за да има топлообмен трябва да има разлика в температурите. При достигане на еднакви температури между топлоносителя и температурата в бойлера, топлобмена спира.

Проточни бойлери

практични от гледна точка на място, няма съд за затопляне на вода, не губиш време за изчакване за затопляне на водата за къпане, с две думи - пускаш и водата потича топла веднага. При пускане на крана за топла вода, датчик за температурата включва и изключва нагревателя по предварително зададената от нас температура. Но са енергийно неефективни. Температурата на водата зависи от мощността на нагревателя консумира изключително много ток - межу 7 и 9 kW. За да имаме вода за къпане струята трябва да е по-слаба; Необходимата мощност за къпане е около 12кв; За захранването на проточния бойлер е необходим кабел 6 квадрата и трябва да имаме трифазна инсталация; Водопвоводната мрежа трябва да е с нормално налягане на водата и др.

Обемни бойлери по-добрата алетрнатива! 

Плюсове и минуси на обемните бойлери до 30 литра. Този тип бойлери идеално ще заместят проточният бойлер. Малолитражните бойлери имат предимствата на стандартните бойлери, консумират по-малко ток, а цената им е иденична с тази на проточните бойлери.
Предимства:
Няма ограничение в дебита, вода може да се ползва от много потребители, без това да влияе по никакъв начин на температурата на водата. Водата може да се затопля и да се използва на по-късен етап и да се използват различни източници на топлина с възможност да работят дори едновременно, дори и при  източници на топлина с малка мощност. Използва се топлата вода, дори когато няма ток няма никакви специални изисквания към електроинсталацията, защото работи с монофазен ток​. Консумират по-малко електричество сравнено с проточния бойлер - между 1,2 kW и 1,6 kW. Обемът на водосъдържателя е малък и се загрява бързо.
Недостатък:
малък обем вода, за душ около 15 минути. 

​Енергийната ефективност важи и за бойлерите за битова гореща вода:

 • Топлинните загуби (kWh на ден) за бойлери за гореща вода е различна за различните обеми. Значителни загуби на топлина възникват по време на прехвърлянето от точката, до точката на употреба.
 • Загуби от вида, качеството и дебелината на топлоизолационния слой. Ефективността от използването на алтернативни източници на енергия, котли с висок КПД, газови котли, слънчеви колектори и др. ще бъде минимална, ако изолацията на бойлера не е с подходящото качество. Желателно е коефициентът на топлопроводност λ да е със стойности около – 0,022W/ м. К°. Дебелината на изолацията също е от значение тя трябва да бъде от 4 до 6см.
 • При възможност пипнете кожуха на бойлера, когато е вече загрят и ако усещате топлина, то тогава този бойлер не е с подходящата за вас изолация.
 • Използването на електронно управление осигурява възможност за реализиране на допълнителни икономии на електроенергия в размер на до 15%.